tiistai 8. kesäkuuta 2010

Porkkanasämpylät

Seuraavalla ohjeella tulee aina onnistuneet pehmeät ja muhkeat sämpylät. Porkkanaraaste antaa mukavasti mehevyyttä ja makua sämpylöihin. Teen itse aina taikinan veteen ja hiivaleipäjauhot korvaan usein sämpyläjauhoilla ja kauraleseillä. Margariinin tilalla käytän tottuneesti juoksevaa rypsiöljyvalmistetta. Alkuperäinen ohje on muistaakseni napattu joskus Myllyn Paras jauhopussin takaa.


PORKKANASÄMPYLÄT
( 20 kpl )

5 dl maitoa tai vettä
3-4 dl hienoa porkkanaraastetta
50 g hiivaa tai pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
n. 15 dl hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja/vehnäjauhoja
100 g voita, margariinia tai 1 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta


Sekoita porkkanaraaste maitoon/veteen ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva ja suola. Jos käytät kuivahiivaa, lisää kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää jauhoja ja alusta taikina hyvin, lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta sämpylöitä; kuohkeimmat sämpylät saat löysähköstä taikinasta nostelemalla siitä palasia uunipellille. Ripottele halutessasi päälle kauraleseitä. Kohota sämpylät peitettynä kaksinkertaisiksi. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.3 kommenttia:

  1. Siiis niin hyviä tuli noista sämpylöistä! Pakko oli heti itekki tekasta!!:)

    VastaaPoista
  2. Iski silmiin että ohjeesta puuttuu kokonaan sokeri :( se miksi sokeria käytetään hiivataikinoihin niin sen tehtävä on toimia hiivan ravintona ja apuna nostatuksessa ja sillon sämpylästä tulee huokeampi ja pehmeämpi :) sitten tuossa ohjeessa on kohta jossa sanotaan että lopulta hiiva ja suola veteen :( suola tappaa hiivan joten suolan lisääminen jauhoihin tai viimeisenä hiivan toiminta säilyy :) eli tuo vaikuttaa myös siihen sämpylöiden nousemiseen :) voivat jopa jäädä nousematta pahimmassa tilanteessa ja siksi sämpylästä tulee tiivis ja raan oloinen :) Tämä on ensimmäinen asia mikä koulussa opetettiin :) reilun vuoden päästä leipuri-kondiittori =D

    VastaaPoista
  3. Hei Leipuri hiivaton! Ohjeita ja tapoja on varmasti niin monta kuin tekijääkin. Tuolla ohjeella olen aina itse onnistunut ja sillä sen olen tännekin jakanut! :)

    VastaaPoista