keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Peltileipä

Leipä oli loppu, kauppaan lähtö ei innostanut. Loppujen lopuksi peltileipä valmistui nopeammin kuin mitä kauppareissu luultavasti olisi kestänyt, jos leivän kohotus aikaa ei lasketa. Peltileivän ohjeita löytyy monenlaisia, mutta tässä yksi ihan perusohje, joka löytyi Pirkka-lehtisestä. Ruispeltileipää ja myslipeltileipää on myös tullut kokeiltua, nekin hyviä. Seuraavalla ohjeella tuli kyllä erittäin kuohkeita kun jaksoi kohotella! Maistui työreissulta juuri palanneelle työmiehellekin.




PELTILEIPÄ
(N. 16 palaa)

5 dl rasvatonta maitoa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
10 dl 3-viljan sämpyläjauhoja
1/2 dl Mainio juoksevaa rasvaseosta


Lämmitä maito hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi. Lisää suola, siirappi ja halutessasi fenkolinsiemenet.
Sekoita kuivahiiva pieneen jauhomäärään. Sekoita hiivaseos ja loput jauhot taikinaan tukevalla vatkaimella.
Lisää juokseva rasva taikinaan jauhojen lisäyksen loppupuolella. Levitä taikina lastalla pellille leivinpaperin päälle ja taputtele se jauhojen kanssa tasaiseksi kerrokseksi.
Leikkaa taikina pizzaleikkurilla tai veitsellä ruuduiksi ja peitä liinalla. Anna nousta lämpimässä paikassa noin 1/2 tuntia. Paista peltileipää uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia. Anna leivän hiukan jäähtyä liinan alla ja taita ruudut irti.





Muistakaahan osallistua arvontaan! Vielä muutamia päiviä aikaa...

3 kommenttia:

  1. Nam, pakko mennä kaapille leipää koluamaan, niin nälkä tuli tuota leipomustasi katsoessani. Lämmintä leipää - että se maistuisikin hyvältä :)

    VastaaPoista
  2. Ihana blogi sulla, klikkasin lukijaksi! :)

    VastaaPoista
  3. Merja, tuo leipä säilyy yllättävän pitkään tuoreen tuntuisena. Ihan kun aamupallallakin olisi ollu tänään tuoretta leipää! :)

    Eve, Kiitos ja tervetuloa! Uudet lukijat on mahtijuttu! Huomasitko käynnissa olevan arvonnan? Vielä ehdit osallistua.. :)

    VastaaPoista