sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Uusiopaperimassa

Sain kysymyksen liittyen paperimassan tekoon, joten kirjoittelempa siitä tänne ihan yleisesti.


Seuraavan kokoinen massa on helposti toteutettavissa kotioloissa kotoa löytyvillä välineillä...

1. Laita litran vetoiseen kannuun korkeintaan ¾ vettä. Revi postimerkin kokoisia paloja
paperimateriaalista (noin 7 A4- arkin verran) veden joukkoon.

2. "Soseuta" paperimassa sauvasekoittimella.

3. Kaada valmis seos vatiin/altaseen ja lisää vettä noin. 3.5 litraa - massa on valmista.


Mitä enemmän sinulla on massaa veden joukossa sitä paksumpaa massasi on ja näin paperit ovat tietenkin paksumpia. Mikäli haluat ohuita ja sileitä arkkeja, laita massaa vähemmän.
Kokeilemalla löydät sopivan massan.

Uusiopaperimassaan voit käyttää esimerkiksi kopiopaperisilppua, kirjekuoria, kananmunakennoja, hedelmäkennoja, kauppakuitteja.
Värillistä massaa helpoiten saat värillisestä paperista. Mutta massaa voi värjätä kaikilla kuidulle sopivilla väreillä. Olen myös kuullut, että värillinen silkkipaperi värjää melko hyvin massaa, toki massa imee aika paljon väriä, joten pieni määrä silkkipaperia ei riitä. Kasvikuituisille massoille on olemassa sitten omat väriaineensa.




Massaan voit halutessasi lisätä erilaisia ei kolmiulotteisia asioita tuomaan paperiin elävyyttä ja kontrasteja. Kuvassa olevien papereiden massaan on lisätty oreganoa. Tein myös papereita massoista joissa oli mm. kahvia, lehtisilppua ja teetä.

8 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeista, pitääkin kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Koulussa tehtiin suuren suuria massoja suurtalouskeittiön välineillä, mutta noilla mittasuhteilla pitäisi tulla toimiva pieni massa... Sauvasekoitin on sitten kyllä massameiningin jälkeen vaan paperihommiin sopiva.. :)

    VastaaPoista
  3. Kuitteja ei kyllä missään nimessä kannata käsin työstettävään massaan käyttää! Ks. esim: http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkijat+Ostoskuittien+muovimyrkky+bisfenoli-A+imeytyy+ihon+l%C3%A4pi/1135261454529

    Kiitos muuten hyvästä ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  4. Ohoh, olipa artikkeli...

    Ole hyvä! Joko olet testannut? :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta! Olen itsekin ohjaustoiminnan artenomi, valmistunut 2001. Olin jostain kirjasta löytänyt ohjeen massaan dipattaville tähdille, mutta onnistunut hukkaamaan sen. Niinpä nyt olen seilannut pitkin poikin netissä etsimässä tietoa, että tarvitseeko dippausmassassa olla liimaa tai liisteriä. Mutta sinun ohjeestasi selvisi, että ei tarvitse. Kiitos siis, nyt pääsemme palvelutalon vanhusten kanssa dippaamaan lumihiutaleita. Nina

    VastaaPoista
  6. Hei Nina,
    Hauska "törmätä" blogissani! :) Kiva, että ohjeesta oli apua.. Tosiaan, emme käyttäneet liimaa tai liisteriä.. Mutta aloin miettiä, että ohennettu erikeeper massan seassa ei välttämättä olisi ollenkaan huono juttu.. :)

    VastaaPoista
  7. Ohjeessa sanotaan että työn on kuivuttava kokonaan dippailujen välillä. Kuinka kauan kuivuminen kestää? minuutteja, tunteja? Aijotaan tehdä porukalla jotakin kivaa joulumyyjäisiin tällä tekniikalla, mutta rupesi arveluttamaan tuo kuivumisaika.. Oletko tämän postauksesi jälkeen kokeillut lisätä massaan liimaa tai liisteriä, kuinka paljon ja nopeuttaako yhtään kuivumista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Raisa, puhut tässä ilmeisesti edellisen postauksen dippisydämestä.. Kuivatin sydämen aina välissä kuivauskaapissa ja siltikin siinä kesti (menisköhän puol tuntia kovin pieleen), mutta en muista tarkalleen tai siis en katsonut kauan siinä kesti, kun työ oli täysin kokeilu, enkä sen jälkeen ole moisia tehnyt... Harmi ettei minusta ollut nyt apua.

      Poista