perjantai 25. maaliskuuta 2011

Homma nimeltä herkuttelu

Huomaa, että oli melko pitkä aika kun tuli touhuttua keittiössä tosi vähän. Nyt otan kaikki takaisin ja taidan viihtyä liikaakin (vyötäröstä päätellen...). Homma on menny ihan herkutteluks! Nautin vaan niin kovin kaikkien uusien ohjeiden kokeilemisesta ja siitä, kun saan kattaa pöydän nätisti tärkeille ihmisille ja tarjota heille jotain omatekemää. Tällä viikolla tuli tehtyä foccaciaa sekä vadelma- suklaabrownieta. Käytän itse nykyään aina juoksevaa rypsiöljyvalmistetta leivonnassa kuin leivonnassa, siitä syystä jokaisesta ohjeesta täällä löytyy margariinin tilalla sitä. Foccaciaan voisi hyvin laittaa aurinkokuivattujen tomaattien lisäksi esim. oliiveja, fetapaloja tai vaikkapa aurajuustoa. Laitoin leipään basilikaöljyssä olevia aurinkokuivattuja tomaatteja. Basilikaöljystä tein myös seoksen leivän voiteluun.

Iltateetä nautittiin kahtena iltana ystävien kanssa näiden herkkujen kera.


FOCCACIA

3 dl vettä
½ tl suolaa
½tl valkosipulijauhetta
1 rkl sokeria
1 ps kuivahiivaa
6-7 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl juoksevaa rypsiölyvalmistetta

voiteluun yrttiöljy:

½ dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl kuivattu oreganoa

pinnalle:

1 dl pilkottuja auringonkuivattuja tomaatteja

Valmista taikina kuten sämpylätaikina. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 20 min. Painele käsin taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Anna kohota lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia.
Sekoita tomaattien öljyn joukkoon valkosipulin kynnet ja oregano.
Painele kohonneeseen leipään sormella tiheään syviä koloja. Voitele leivän pinta yrttiöljyllä.
Painele kuoppiin auringonkuivattuja tomaatteja.
Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.





VADELMA- SUKLAABROWNIET

50 g tummaa suklaata
50 g maitosuklaata
1 ps (150 g) hasselpähkinöitä
200 g juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2-3 dl vadelmia


Leikkaa suklaa pieniksi kuutioiksi ja hasselpähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää taikinaan jauhoseos vuorotellen juoksevan rypsiöljyvalmisteen kanssa. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle vadelmat, suklaa- ja pähkinärouhe.
Paista levyä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Leikkaa levy täysin jäähtyneenä neliöiksi. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.


Ennen uuniin laittoa brownie näytti niin hyvälle, että tuskin malttoi paiston ajan herkkua odottaa..






Viime aikoina postaukset ovat olleet hyvin ruoka- ja leivontapainotteisia ja niitä on tulossa myös jatkossa. Olisi kiva kuulla kommentteja jos/kun joku teistä kokeilee täällä olevia ohjeita..

4 kommenttia:

  1. Tehtiin tuota vadelma-suklaabrownieta iskän synttäreille ja täytyy sanoa, että näytti ennen uuniin menoa paremmalta kun maistui valmiina. :D Oli omaan makuun liian "kirpeitä" nuo vadelmat, voisi ilman niitä olla hyvää. :)

    VastaaPoista
  2. Varmaan tarkoitat vadelmabrownieta ja varmaan hieman eriohjeella. ;)) Heh.. Muokkasin nimittäin mm. suklaan suhteita jne.. Ite taas oisin tykänny, että vadelmia olisi ollut vieläkin enemmän vaikka laitoin muutenkin jo enemmän kun ihan alkuperäinen ohje käski... Oiskohan sitä pitänyt syödä raakana? :)

    VastaaPoista
  3. Niin oli! Mutta nyt tuntuu siltä, että haen ens viikolla kirjastosta kirjan kevyttä helposti tai jotain.. :)

    VastaaPoista